"25 anys de projectes a Andorra
arquitectura, enginyeria i urbanisme"

Projectes d'Arquitectura: Nova Seu del Consell General

Equipaments Públics


Lloc:

Andorra la Vella (Principat d'Andorra)


Data: 2004-2011
nova-seu-consell-general-andorra1

Nova Seu del Consell General

La nova Seu del Consell General d'Andorra, que es troba en l'entorn de la Casa de la Vall, és un edifici que resol el programa funcional de la Seu del Parlament i al mateix temps encaixa i dóna resposta a les potencialitats monumentals.

Amb una alçada màxima de 30,20 m, l'edifici té una superfície total construïda de 16.000 m2. Per a la seva construcció va ser necessària l'extracció de 40.000 m3 de roca.

Els voltants de la Casa de la Vall són avui uns espais de gran significat històric i simbòlic, però situats en el punt més alt del Casc Antic d'Andorra la Vella, tenen poca relació amb la trama de la ciutat.

La nova seu uneix el nucli antic i el nou eixample, convertint-se en una costura entre modernitat i història, mitjançant una plaça per a la Casa de la Vall de 1.300 m2 de superfície.

L'arquitectura de l'edifici del Consell General reflecteix la seva capacitat simbòlica, el pensament de la societat, la seva perdurabilitat i ser un referent en el temps i en el lloc. La proposta dóna compliment a un programa i a un lloc especialment difícil i complex per la seva topografia i la seva situació en relació a l'actual Consell General.

El conjunt esdevé un lloc de pas, de parada, de centralitat urbana on conflueixen el passat i el futur.

El lloc i la recerca de la forma, que dóna resposta a les funcions i exigències pròpies de l'edifici (sales de plens, oficines, sala de compareixences públiques, un hemicicle amb una alçada de 6,30 m, sales tècniques, sales de comissions, arxius, biblioteca, etc ...).

L'edifici dóna resposta a dos programes: la seu del Parlament i la dels grups parlamentaris, aquests dos diferenciats, però interconnectats en un lloc configurat per una topografia que presenta un fort desnivell.
La superfície total construïda per a l'aparcament del conjunt d'edifici és de 4.400 m2, amb una capacitat per a 65 vehicles.

El projecte preveu una futura passarel·la, que connecta per uns carrers dins del nou edifici la plaça del poble amb la plaça de Sant Esteve per cosir el Casc Antic amb la plaça del poble.