"25 anys de projectes a Andorra
arquitectura, enginyeria i urbanisme"

Projectes d'Arquitectura: Estudi de projecte POLIS - OLYMPUS

Oficines


Lloc:

Barcelona (Espanya)


Data: 2012
Estudi de projecte POLIS - OLYMPUS, Arquitectura (Principat d'Andorra)

Estudi de projecte POLIS - OLYMPUS

La intencionalitat del projecte és resoldre la complexitat del programa "POLIS OLYMPUS" des de l'arquitectura: convertir el complex en senzill, un ambient de serenitat, harmonia, penetració de llum natural, espai de treball flexible, capacitat d'adaptació als canvis, espai representatiu i funcional, unificar l'espai visualment, llum, eficiència, modern, funcional, imatge d'avantguarda tecnològica, rigor.

Només els despatxos de direcció i sales de reunions queden tancades per exigències de discreció, potenciar les sales de reunions, organitzar circulacions, vestíbul d'accés que articula diferents àrees (operativa, clients, servei tècnic i direcció).

A partir d'aquest concepte, apareix la idea de la ciutat, eficient, rica per la seva complexitat, per la seva multi funcionalitat. El tot articulat al voltant d'un espai referència: el cor de "Olympus", la plaça. La plaça es converteix en la peça de gran rellevància en la configuració del projecte. La plaça, espai d'arribada, de trobada, de socialització, de reunions informals, d'oci, ens dóna centralitat a la planta molt lineal de l'edifici.

Aquest esquema gràcies a la força de la seva senzillesa, genera l'ordre i el rigor que permet respondre a totes les demandes del programa. Simplificar clarificant, aclarir simplificant des de l'arquitectura, amb un mínim de gestos aconseguir arribar a l'essència. Volem que el mobiliari sigui un element importantíssim del projecte, però mai "el projecte".

Es tracta de vertebrar l'espai i el programa al voltant de la plaça central: transmetre claredat. Al voltant de l'espai central de socialització es genera una primera corona d'espais de treball, oberts, modulables, sense jerarquia.

En els extrems de l'edifici, una segona corona amb els espais compartimentats per necessitats de privacitat transmet rigor perquè permet repetir el mateix esquema en totes les plantes, potenciant la lectura des de l'interior i des de l'exterior que estem davant d'un edifici corporatiu i contundent.

Generar un entorn participatiu amb una potent personalitat pròpia que fomenta la connectivitat entre la gent que treballa, optimitza i minimitza les circulacions internes i externes, permet una lectura de la planta d'equilibri i una comprensió de l'espai en la seva globalitat des del primer moment, permet gestionar i filtrar l'accés a les oficines des d'un únic punt de control a la planta carrer.

Permet no compartimentar l'espai amb envans, potenciant un dels valors de l'edifici, l'espai diàfan sense pilars, obert i amb molta llum, permet per la claredat i senzillesa de la seva ordre, una màxima flexibilitat per poder créixer o assumir futurs canvis de programa sense que la lectura del conjunt es vegi mínimament afectada, i permet separar zones de treball i zones d'oci.

El paviment de la plaça s'ha previst un parquet laminar desmuntable, per aconseguir una sensació més domestica, de confort, com a casa.