Notícies d'arquitectura i enginyeria Andorra
17/01/2018

El Museu Carmen Thyssen Andorra a la revista Portella

Museu Carmen Thyssen Andorra
Museu Carmen Thyssen Andorra

En l'actual edifici del Museu Carmen Thyssen Andorra, família Reig va optar finalment per fer-hi habitatges de luxe i un restaurant a la planta baixa.
L’empresa encarregada del nou projecte, Engitec, amb l’arquitecte Pere Espuga al capdavant,
tenia el repte de conservar un edifici emblemàtic i, al mateix temps, adaptar-lo a les necessitats actuals. Durant l’inici de les obres va sorgir l’oportunitat d’acollir el Museu Carmen Thyssen Andorra. “Era molt interessant perquè és un immoble històric i petit, on havien de conviure dos usos diferents.
Era molt important no equivocar-se”, explica Espuga. Fidel a la manera com entén l’arquitectura, va decidir-se per la senzillesa.
Va conservar la potència simbòlica de la façana, va reconstruir la teulada i va marcar molt bé les dues entrades, per diferenciar-les. L’accés al museu es va projectar a l’avinguda Carlemany i el dels habitatges es va fer recuperant un pati secundari i donant-hi valor. A partir d’aquesta divisió inicial, i amb la premissa de no alterar la façana històrica, els nous elements s’hi van afegir “sense barrejar els antics amb els nous” per impedir que es fessin la competència.
“Hem fet cirurgia”, diu l’arquitecte, que destaca que l’ascensor de la zona de pisos és exterior, de vidre i geomètricament molt polit “per no embrutar la jerarquia del temps”. El porxo d’entrada al museu “li dona escala d’edifici públic d’una manera molt senzilla”.

Extracte del article publicat a la Revista Portella núm. 12

Museu Thyssen Andorra, reportatge Portella

Article complet

El Museu Carmen Thyssen Andorra ha obert les portes aquest 2017 amb un doble objectiu: esdevenir un espai vital i dinàmic i aconseguir una forta presència en la realitat cultural, social i econòmica del país.